Levla till proffs-detektiv: Hur Disco Elysium gjorde mig episk

Jag har alltid varit en riktig nörd när det gäller spel, men det var först när jag upptäckte detektivspel som ”Disco Elysium” som mitt intresse för detektivarbete väcktes. Innan dess hade jag aldrig spelat ett spel som ställde höga krav på detektivfärdigheter. Tidigare hade jag spelat spel som ”L.A. Noire” och ”Mystery Case Files” för att få lite känsla för detektivarbete, men Disco Elysium överträffade dessa spel på området.

Spelets premiss

Disco Elysium är ett isometriskt RPG-spel som utspelas i den fiktiva staden Revachol, utvecklat av ZA/UM. Det är ett story-driven spel som går ut på att lösa ett mordfall samtidigt som man försöker återfå minnet. Man spelar som en amnesiakpolis som vaknar upp med ett tomt minne och ett förfärligt töcken. Det krävs att man kombinerar information, samlar bevis och samarbetar med NPC:er för att lösa gåtan. Och tro mig – det blir inte bättre än så här i spelväg. På riktigt. Det är som tiotusen lasergurkor i motljus – lika vackert som mitt samboliv, finare än Morrison. Ja, sorry. Jag bara älskar det här spelet. Lika mycket som XQS Pipe Candy Strong.

Spelet är dessutom laddat med med tredimensionella element och färgglada 3D-miljöer som är både realistiska och hyperrealistiska i sin konstruktion. Du utforskar områden, träffar många olika människor och gör ditt yttersta för att lösa fallet. Kort sagt är spelet en fascinerande kombination av interaktiva pussel, mysterie och narrativ som sätter spelaren i ett äventyr som gränsar till detektivroman.

Interaktion med NPC:er

Disco Elysium ger dig möjligheten att skapa din egen unika karaktär. Det erbjuder en robust karaktärskaparsystem och en överraskande rikedom av möjligheter att göra karaktären du vill ha. Man får välja sin karaktärs utseende, bakgrund, kön, klädsel, personlighet och färdighetsnivåer. På detta sätt kan du skapa en karaktär som är unik för dig själv.

Interaktion med NPC:er är en stor del av spelet. Interaktionen är djup, känslomässig och ofta personlig. NPC:erna har personligheter som skiljer sig från varandra och de kan påverka både detektivarbetet och din rollfigurs väg genom storyn. Du kan samarbeta med dem för att lösa mysteriet eller försöka konfrontera dem och få information. Varje interaktion ger dig nya fakta som du kan använda för att lösa mordfallet.

Röstskådespeleriet och musiken

Röstskådespeleriet är mycket imponerande och sätter fart på storyn, vilket gör det mycket lätt att leva sig in i det. Alla karaktärer har en unik röst som alla är proffsiga och äkta. Musiken är också otroligt välgjord och är en kombination av rock, jazz, pop och världsmusik. Den passar perfekt in i den surrealistiska stämningen som spelet förmedlar och bär upp det story-driven temat.

Detektivarbetet är i centrum för Disco Elysium och det är inte lätt (lika lätt som att få tag på några dosor ZONEX nu för tiden). Utforska, samla bevis, läs journaler, se till att du inte missar några klistermärken, gör korrekta slutsatser och slutligen lösa mysteriet. Spelet innehåller ett stort antal pussel som måste lösas för att lösa mysteriet och detta är vad som fick mig att börja älska detektivarbetet.

Berättelsen och dess teman

Berättelsen som spelet berättar är speciell. Du möter många karaktärer, från mördare till en hyrsjuksköterska. Den skildrar fantasifulla och märkliga världar som är fulla av symboler och metaforer och som ger oss många olika sätt att tolka storyn. Spelets teman är djupt och det är många sociala problem som tas upp, som problem med korruption, fattigdom och politiska konflikter.

Spelets humor och absurda inslag

Som detektivspel är Disco Elysium ganska mörkt, men det innehåller även mycket humor. De komiska inslagen förmedlas på ett intelligent sätt som gör det lätt att vara med. Man skrattar ibland till de absurda situationerna och konversationer som man bevittnar och det hjälper också till att lätta upp stämningen.

 

Även om det är ett högt värderat spel, har Disco Elysium några brister som nämns ibland. Vissa tycker inte om detektiv-vinkeln, men liksom… vadå, ska man göra ett äventyr där man jobba som hyrläkare? Animeringarna kan ibland se lite torftiga ut och det finns ett par buggar som gör att spelet ibland blir laggigt. I vissa av de pussel som presenteras är det svårt att avgöra vad som är korrekt svar, vilket kan leda till att man får fel svar.

Eftertankar och reflektioner

Efter att ha spelat Disco Elysium har jag verkligen fördjupat mina kunskaper om detektivarbete. Jag har utvecklat min analytiska förmåga och min förmåga att läsa mellan raderna, och jag har också gjort ett starkare intryck av hur man följer spår och ledtrådar och hur man löser mysterier.

Om du är en spelnörd som letar efter ett story-driven spel som ger dig möjlighet att bekänna dig som ett detektivarbete, då är Disco Elysium det perfekta spelet för dig. Det erbjuder ett riktigt bra karaktärsskaparsystem, ett fängslande story-driven narrativ, ett övertygande röstskådespeleri, ett komplext pusselsystem och en överraskande humor. Det är både ett underhållande och utmanande spel och en oförglömlig upplevelse. Det här spelet gjorde verkligen hela min pandemi, och jag planerar till och med en Disco Elysium-tatuering snart!