Fördelarna med att vara med i ett fackförbund

Fördelarna med att vara med i ett fackförbund

 

Oavsett om man arbetat inom samma bransch länge, precis bytt bransch, eller precis kommit ut i arbetslivet är det alltid viktigt att vara med i ett fackförbund. Det är en av de viktigaste grundstenarna för oss som arbetar då facket ser till att vi arbetar under bra villkor, får rimliga löner och ger oss en plattform för rådgivning och tips.

 

Vad gör facket?

 

Fackliga organisationer gör mycket för alla som är anställda av ett företag eller organisation. De erbjuder rådgivning gällande allt från arbetsvillkor, till löneförhandlingar och arbetslivet i allmänhet. De kan även fungera som stöd vid tvister mellan arbetsgivare och anställd. Alla som arbetar har rätt att vara med i ett fackförbund. Facket fungerar som en typ av trygghet, som alltid ställer upp och ser till så att anställda får den hjälp de behöver och att de arbetar efter rätt villkor.

 

Det finns olika fackförbund som riktar sig till olika yrkeskategorier. Exempel på detta är facket st, eller St Fackförbund, som riktar sig till statligt anställda. Det finns även fackförbund som riktar sig till musiker, vårdpersonal, frilansare eller egenföretagare. Att det finns olika fackförbund beroende på yrkeskategori beror på att det hjälper förbundet att specialisera sig och utbilda sig inom en specifik yrkeskategori. På så vis har de stenkoll på just deras villkor, deras rättigheter och deras löner.


Varför ska man gå med?

 

Det finns ingen nackdel med att vara medlem i facket. Det är bara positivt, och ger anställda chansen att få rådgivning, förhandlingshjälp, stöd och tips. Att gå med i ett fackförbund är dessutom enkelt, det är bara att kontakta st medlem, om man är statligt anställd, annars något annat fackförbund såklart, så hjälper de till att hantera ansökan såväl som förklara vad de kan göra för anställda inom deras yrkeskategori.